Fayd'herbe

Lucas Fayd'herbe geboren te Mechelen op 19 januari 1617 en gestorven op 31 december 1697.

In de sculptuur bracht hij de rubensiaanse Barok tot leven. Afkomstig uit een beeldhouwersmilieu bij uitstek- vader Hendrik, oom Antoon, tanta Maria en stiefvader Maximiliaan Labbé waren allen uitstekende Mechelse vaklui - had hij het beeldhouwen met de moedermelk meegekregen. Bovendien kon hij zich op negentienjarige leeftijd vervolmaken bij de grote Pieter Paul Rubens. Deze laatste liet zich in zeer lovende woorden uit over zijn leerling. Over de Madonna van Smarten die Lucas maakt voor de begijnhofkerk in Mechelen schreef hij dat ze 'so uytnemende fraey is uytgewerkt'.

Overal waar je kijkt in Mechelen zie je Lucas' werk: het hoofdaltaar van de Sint-Rombouts, het mooie relief van Christus aan de geselzuil in het Museum Hof van Busleyden, de Hanswijkkerk, de kerk van Leliëndaal, de godsfiguur op de gevel van de Begijnhofkerk en natuurlijk niet te vergeten de beroemde sigarenrokende Sint Jozef uit de Sint-Rombouts en de Madonna van Smarten

Fayd'herbe