Sint-Jozefkerk Harelbeke

Adres (bij benadering) : Plein B-8530 Harelbeke, Dekenaat: Harelbeke, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Harelbeke
  • Fusiegemeente:Harelbeke
  • Patroon: Sint-Jozef
Sint-Jozefkerk Harelbeke 0
Sint-Jozefkerk Harelbeke 1
Sint-Jozefkerk Harelbeke 2
Sint-Jozefkerk Harelbeke 3

De Sint-Jozefskerk is gelegen op de wijk Het Eiland.

Kort na de strenge winter van 1962 - 1963 werd met de bouw van de kerk gestart. Op 18 mei 1963 kwam Mgr. Vital Vangheluwe, vicaris-generaal van het Bisdom Brugge de gedenksteen inmetselen. Op 19 juli 1964 werd de klokkentoren ingewijd en op 5 september 1964 werd de kerk geconsacreerd en toegewijd aan Sint-Jozef. De Sint-Jozefskerk op de wijk Het Eiland was geboren. Dit was ongeveer tien jaar na de erkenning van de Sint-Jozefsparochie.

De kerk is helemaal in de stijl van de wijk opgetrokken. Heel modern is het gebouw niet, maar toch steken er moderne opvattingen in, bijvoorbeeld het slanke torentje dat het geheel overheerst en de uitstekend geslaagde afwerking binnen het gebouw, dat opgetrokken is uit Scheldestenen. Rustige boogvensters en een klokkentoren van ongeveer 33 m hoog versieren het gebouw.

Binnen scheppen licht en soberheid een atmosfeer van rust en bezinning. Boven de hoofdingang bevindt zich het doksaal met het elektronisch Johannus-orgel.

De glasramen zijn helder en de muren zijn rauw. Alles wordt beheerst door het zware zwartmarmeren hoogaltaar, midden het halfronde priesterkoor. Daarboven, hoog tegen de koorwand, hangt een reusachtig kruis van 5,50 m bij 3 m armbreedte. Het Christusbeeld is uitgeslagen in koper en zilver. Veel versiering duldt deze kerk niet. Ze is prachtig op zichzelf. Behalve een zeer sober gehouden kruisweg in keramiek, zijn er alleen nog de twee beelden in witsteen, die boven de zwartmarmeren zijaltaren staan. Het zijn de beelden van Maria met het kind Jezus en van Sint-Jozef-Arbeider. De kerk bevat ongeveer 500 stoelen.

In de klokkentoren bevinden zich drie flinke bronzen klokken. De grootste, Jozef, werd door de parochianen zelf geschonken. De andere twee klokken heten Maria en Salvator. De parochianen deden nog meer voor hun kerk: ze schonken ook het kunstrijke tabernakel, terwijl de jongens- en meisjesschool elk een communiepateen schonken vanwege de leerlingen.