beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Christoffelkerk Evergem

Adres (bij benadering) : Eindeken 14 B-9940 Evergem, Dekenaat: Evergem, Bisdom: Gent

Sint-Christoffelkerk Evergem 0
Sint-Christoffelkerk Evergem 1
Sint-Christoffelkerk Evergem 2
Sint-Christoffelkerk Evergem 3
Sint-Christoffelkerk Evergem 4
Sint-Christoffelkerk Evergem 5

Op 20 april 1785 werd de eerste steen gelegd van deze kerk, gebouwd naar een ontwerp van Frans Drieghe. De intitatiefnemer was prins-bisschop Ferdinand M. de Lobkowitz, toenmalig dorpsheer en bisschop van Gent.
In 1918 werd de kerk grotendeels vernield. De heropbouw, onder leiding van architect A. Poppe, was moeizaam en duurde uiteindelijk 9 jaar.
De kerk valt vooral op door haar evenwichtige en harmonische opbouw. De verschillende bouwmaterialen (baksteen, zand- en hardsteen) verlevendigen het ietwat strenge uitzicht.
Het interieur is bijzonder licht en ruim. De Sint-Christoffelkerk is een uniek voorbeeld van een classicistische plattelandskerk. Ze is vanwege haar historische en artistieke waarde beschermd als monument sinds 1995.