Sint-Audomaruskerk Alveringem

Adres (bij benadering) : Dorp B-8690 Alveringem, Dekenaat: Veurne Westkust, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Veurne Westkust
  • Fusiegemeente:Alveringem
  • Patroon: Sint-Audomarus
Sint-Audomaruskerk Alveringem 0
Sint-Audomaruskerk Alveringem 1
Sint-Audomaruskerk Alveringem 2

Deze in oorsprong Romaanse kruiskerk werd vanaf de 16de eeuw geleidelijk tot een ruime hallenkerk opgebouwd. Van de Romaanse kerk resten nu nog fragmenten, opgetrokken van ijzerzandsteen in de transeptmuren. De massieve vieringtoren werd vermoedelijk in de 18de eeuw herbouwd. De driebeukige benedenkerk werd in 1658 door de troepen van Condé in brand gestoken en vervolgens in verschillende fasen hersteld.

De kerk bezit merkwaardig hoofdzakelijk meubilair uit de 18de eeuw met enkele meubelstukken uit de 17de eeuw.

De kerk is omgeven door een kerkhof en een witgekalkt bakstenen muurtje met ijzeren ringen. Tot in 1993 werden om de twee jaar stieren van het rode ras verhandeld ter gelegenheid van de stierenmarkt