Sint-Annakerk Bottelare

Adres (bij benadering) : Lindestraat 1 B-9820 Bottelare (Merelbeke), Dekenaat: Oosterzele, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Oosterzele
  • Fusiegemeente:Merelbeke
  • Patroon: Sint-Anna
Sint-Annakerk Bottelare 0
Sint-Annakerk Bottelare 1
Sint-Annakerk Bottelare 2
Sint-Annakerk Bottelare 3
Sint-Annakerk Bottelare 4
Sint-Annakerk Bottelare 5
Sint-Annakerk Bottelare 6

De huidige Sint-Annakerk vervangt de vroegere Sint-Martinuskerk, die al in 1108 vermeld werd.
In het begin van de 17de eeuw werd het Sint-Annabeeld, onderwerp van een sterk verspreide volksdevotie, vanuit de nabijgelegen kapel overgebracht naar de kerk.
Het groeiend aantal Sint-Annavereerders maakte de bouw van een grotere bedevaartskerk noodzakelijk. In 1663 werd de sobere barokke kerk aan Sint-Anna gewijd.
Het bovenste deel van de toren met horloge- en klokkenkamer werd er pas circa 1873 aan toegevoegd.

De grote Sint-Anna-ommegang telt negen statiŽn of groetenissen: de hoofdkapel op het dorpsplein, 7 statiekapellen en een kruisbeeld op het kerkhof. In de kapellen worden taferelen uitgebeeld van het leven van Sint-Anna, gemaakt door Camille Lippens uit Gontrode.
De ommegang vindt jaarlijks plaats op 26 juli, de dag van het naamfeest van Sint-Anna of de zondag erna.
Rond de kerk is een kleine ommegang (2de Sinksen) van 7 kapellen in de vorm van muurplaten. Deze werden bij de restauratie van de kerk in 1989 vernieuwd.

Opmerkelijk is het chronogram in het Nederlands dat vermeld: "opgerICht Door De gIften Van De Liefhebbers Van sInt Anna" en verwijst naar het jaar 1664.