O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde

Adres (bij benadering) : Schoonaardebaan 60 B-9200 Schoonaarde (Dendermonde), Dekenaat: Dendermonde, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Dendermonde
  • Fusiegemeente:Dendermonde
  • Zelfde patroonheilige
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 0
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 1
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 2
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 3
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 4
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 5
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 6
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 7
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 8
O.L.Vr. Zeven WeeŽn en Sint-Jozefkerk Schoonaarde 9

Oorspronkelijk was de kerk een kapel, gebouwd in de 15 de eeuw en toegewijd aan
O.-L.-Vrouw van 7 WeeŽn. In die tijd behoorde Schoonaarde tot de parochie Wichelen en de kapel werd bediend door een kapelaan, onderpastoor te Wichelen. Enkel gedurende de wintermaanden konden de inwoners van Schoonaarde hier ter plaatse hun zondagsplicht vervullen.

In 1830 verkreeg men de toelating van de gemeente Wichelen om de kapel te vergroten. De Dendermondse architect Beeckman tekende de plannen.
In 1842 werd in Schoonaarde bij de kapel een onderpastorij opgericht , van dan af werd Schoonaarde een proosdij van Wichelen met een officiŽle vertegenwoordiging in de kerkraad om de plaatselijke belangen te verdedigen. Meteen werd de kapel een succursale kerk.
In 1844 werd Schoonaarde een zelfstandige parochie met een eigen pastoor. Op 21 april 1844 werd de kerk door de bisschop officieel ingewijd en op 23 augustus van dat jaar kreeg Schoonaarde van de gemeente Wichelen de toelating om op eigen grondgebied een kerkhof in te richten.
In 1857 werden de toren, het koor en de sacristijen van de huidige kerk gebouwd. De oorspronkelijke toren werd in 1964 afgebroken. Nadat de hoge torenspits en bovenste verdieping afgebroken was, duurde het tot 1980 alvorens de restant van de toren werd afgewerkt met een nieuwe korte torenspits.
De kerk bevat drie beuken en evenveel altaren. Het hoogaltaar, een gift van Coleta Verleyen, is versierd met een schilderij van de Aalsterse kunstschilder Meganck. Men bemerkt er ook de beelden van de HH. Harten van Jezus en Maria, in hout gesneden door Mathias Zens, alsook een eikenhouten koorgestoelte.
Het linkerzijaltaar is toegewijd aan de O.-L.-Vrouw der Zeven WeeŽn, patrones van de kerk en bevat een beeld van de Geraadsbergenaar Van der Beken, die ook het beeld van de H. Jozef aan het rechterzijaltaar vervaardigde. De kruisweg, geschonken door de kinderen van Pieter Verleyen is van de hand van Fr. Anseele uit Gent.