Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel

Adres (bij benadering) : Kolenmarkt 25 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel 0
Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel 1
Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel 2
Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel 3
Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel 4
Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk Brussel 5

Deze barokkerk werd genoemd naar een beeldje dat hier gevonden werd in 1625 en waaraan wonderbare krachten werden toebedacht.
De bouw van de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk, begonnen door architect Jan Cortvrindt in 1664, werd na diens dood voortgezet door P. P. Merckx en in 1694 voltooid door W. De Bruyn. De barokke gevel vertoont duidelijk de invloed van de Gesýkerk in Rome zij het met enkele aanpassingen aan de lokale smaak. Het hoofdportaal met geringde omlijsting, bekroond met het wapenschild van Karel van Lotharingen, geeft toegang tot een helder verlicht driebeukig schip dat na twee traveeŽn overgaat in een zeshoekig middengedeelte, verlengd door drie halfcirkelvormige apsissen die het koor en de zijkapellen bevatten.
Het interieur bevat fraai stucwerk in Lodewijk XIV-stijl, evenals een mooie tweekleurige tegelvloer in zwart en grijs marmer. De kerk staat op de plaats van de vroegere kapel van het Sint-Jakobsgasthuis waar reeds in 1625 een miraculeus beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand werd vereerd. Het doksaal wordt ingenomen door een prachtig orgel van Billion/Van de Loo
(1888), met kast in barokstijl.