Christus-Koningkerk Antwerpen

Adres (bij benadering) : Jan de Voslei 6 B-2020 Antwerpen, Dekenaat: Antwerpen, Bisdom: Antwerpen

Christus-Koningkerk Antwerpen 0
Christus-Koningkerk Antwerpen 1
Christus-Koningkerk Antwerpen 2
Christus-Koningkerk Antwerpen 3
Christus-Koningkerk Antwerpen 4
Christus-Koningkerk Antwerpen 5

De kerk is in een romaans-byzantijnse stijl gebouwd (1928-30) naar een ontwerp van Jos Smolderen. Ze was een onderdeel van de wereldtentoonstelling van 1930, waarvoor Smolderen ook het algemeen plan, verschillende paviljoenen en de toegangsboog ontwierp. Dit gebouw moest dienstdoen als paviljoen voor de tentoonstelling over religieuze Vlaamse kunst en was bedoeld als nationaal monument, wat zich uit in de gebruikte technieken en materialen.

Na afloop van de wereldtentoonstelling kreeg het gebouw haar huidige functie, parochiekerk, en plaatste de Duitse firma Johannes Klais Orgelbau uit Bonn er een monumentaal orgel. Het elektrisch aangestuurde orgel werd destijds als zeer modern beschouwd. Het installeren van een moderner, computergestuurd systeem leidde bij de restauratie in 1988 tot wrevel en conflicten.