Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart

Adres (bij benadering) : Leistraat 44 B-2460 Lichtaart (Kasterlee), Dekenaat: Kempen, Bisdom: Antwerpen

• Dekenaat:Kempen
  • Fusiegemeente:Kasterlee
  • Patroon: Onze-Lieve-Vrouw
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 0
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 1
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 2
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 3
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 4
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 5
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 6
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 7
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 8
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 9
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 10
Onze-Lieve-Vrouwkerk Lichtaart 11

Wanneer de eerste kerk in Lichtaart gebouwd werd is onbekend. Door een brand in het jaar 1500 werd de kerk en wellicht het oudste archiefmateriaal vernield.
In 1524 was de heropbouw beŽindigd, maar door een orkaan op 5 juni 1581 werd het gebouw opnieuw zwaar getroffen, net als vele huizen, schaapskooien en grote bomen in Lichtaart.

In de troebele periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) verliep de heropbouw niet zo vlot. Pas in 1613 werden 3 altaren ingewijd. De gotische klokken toren uit het begin van de 15de eeuw, werd toen behouden en is daarmee het oudste stenen gebouw van Lichtaart. In 1790 was de kerk weer erg vervallen. Door de inval van de Fransen kon pas in 1805 met een nieuwbouw begonnen worden. In 1865, ten slotten, kreeg de kerk haar huidige vorm in neo-romaanse stijl.

De kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, maar er worden nog twee andere heiligen vereerd, namelijk Sint-Cornelius en Sint-Lucia. De levens van deze heiligen vindt men uitgebeeld in de waardevolle glasramen van het hoogkoor en de kruisbeuken. Ook boven de hoofdingang worden hun symbolen vermeld.

Lucia heeft duidelijk verband met het Latijnse 'lux' of het nederlandse 'licht' uit Lichtaart. Het feest van Sint-Cornelius werd gevierd op de zondag en maandag na 16 september. Honderde moeders men hun kinderen uit de omliggende dorpen kwamen dan de heilige vereren en aanroepen om hun kinderen te genezen van en te behoeden voor allerlei kinderziekten. Er is dan altijd kermis in het dorp.

Het chronogram: "eCCLesIa DIVae VIrgInI MarIae saCratUr" boven de ingang verwijst naar het jaartal 1871.