Sint-Jozefkerk Brussel

Adres (bij benadering) : Frère-Orbansquare 1 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

• Dekenaat:Brussel-Centrum
  • Fusiegemeente:Brussel
  • Patroon: Sint-Jozef
Sint-Jozefkerk Brussel 0
Sint-Jozefkerk Brussel 1
Sint-Jozefkerk Brussel 2
Sint-Jozefkerk Brussel 3
Sint-Jozefkerk Brussel 4

In opdracht van de Société civile pour l’Agrandissement et l’Embellissement de la Ville – die geloofde dat een religieus gebouw een belangrijke stimulans kon zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe Leopoldswijk – ontwierp architect Tilman-François Suys de plannen voor een kerk ter ere van Sint-Jozef, de patroonheilige van België. Suys leidde niet alleen de bouw, die duurde van 1842 tot 1849, maar tekende ook het aanlegplan voor de nieuwe wijk. Dit verklaart wellicht waarom beide zo goed op elkaar afgestemd zijn. De compositie van de voorgevel lijkt ontleend aan de Drievuldigheidskerk in Rome. Tal van details verwijzen naar de Italiaanse architectuur, met name naar Palladio in het benedengedeelte. De torens zijn echter een eerbetoon aan het Franse neoclassicisme. Binnen geven drie beuken van gelijke hoogte, van elkaar gescheiden door Korinthische zuilen, een gevoel van wijdsheid aan het schip dat overvloedig licht ontvangt van de rondboogvensters. Mooi neorenaissancemeubilair verfraait het interieur, terwijl tegen de vlakke muur van het koor een reusachtig doek van A. Wiertz hangt dat De vlucht naar Egypte uitbeeldt. Op het doksaal staat een orgel van Loret (1858) met neobarokke kast.