Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk Brussel

Adres (bij benadering) : Vossenplein 1 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk Brussel 0
Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk Brussel 1
Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk Brussel 2
Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk Brussel 3

De eerste kerk en het klooster van de orde van de kapucijnen, daterend uit 1653, werden in 1803-1804 door de Fransen gesloopt. Een tweede kerk en klooster werden gebouwd tussen 1854 en 1856, vrijwel uitsluitend met publieke fondsen verzameld tijdens geldinzamelingen. Zowel de adel als de meer behoeftigen uit de buurt droegen hun steentje bij. De enkele paters van het klooster bewezen grote diensten tijdens de cholera-epidemie van 1866, zonder echter zelf besmet te worden. Ze geloofden in een mirakel en organiseerden een jaarlijkse bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Halle, een traditie die slechts in de jaren 50 zou verloren gaan. In 1889 al moeten de gebouwen echter hoogdringend afgebroken worden, waarschijnlijk omdat ze met slechte bouwmaterialen werden opgetrokken. Datzelfde jaar begonnen echter al de werken aan de huidige kerk en klooster die korte tijd later zouden ingehuldigd worden.