Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel

Adres (bij benadering) : Kapellemarkt 1 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 0
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 1
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 2
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 3
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 4
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 5
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 6
Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle Brussel 7

Een kerk met een complexe (bouw)geschiedenis. De huidige kerk gaat in oorsprong terug tot een kapel die in 1134 door hertog Godfried I gesticht werd buiten de eerste stadsomwalling en met vrijleen geschonken aan de abdij van het Heilig Graf te Kamerijk. In 1210 wordt ze verheven tot zelfstandige parochiekerk, zeer tegen de zin van het kapittel van Sint-Goedele, bang als ze waren om hun inkomsten als hoofdkerk gedeeltelijk kwijt te spelen. In 1405 wordt de kerk grotendeels vernield tijdens de enorme brand die vrijwel alle 2.000 houten huizen van de wijk in de as lag. De vernielde delen worden daarna zeer langzaam weer opgebouwd, iets groter en in een gotische stijl maar met een zeer rudimentaire klokketoren. Ze wordt een eerste maal gesloten door de Calvinisten en gebruikt als Hervormde Kerk van 1579 tot 1585. Het bombardement van 1695 vernielt op zijn beurt een deel van de kerk. Ze wordt gerestaureerd door de bekende Antoine Pastorana die ook de vernieuwde, huidige toren voor zijn rekening neemt. De kerk wordt nogmaals gesloten in 1797, deze keer door de Fransen, maar ze wordt opnieuw opengesteld als parochiekerk in 1803.