O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel

Adres (bij benadering) : Nieuwstraat 1 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 0
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 1
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 2
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 3
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 4
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 5
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 6
O.L.Vr. van de Finistèrekerk Brussel 7

De oorsprong van de kerk ligt bij een gewoon middeleeuws kapelletje dat buiten de stadsmuren lag, de Venster-Sterre. In 1618-1620 wordt het vervangen door een nieuwe, grotere kapel die vanaf 1646 parochiale status verkrijgt, op het moment dat de stad zich ook in deze richting uitbreidt. Een halve eeuw later wordt besloten een grotere kerk te bouwen waarvan de eerste steen gelegd wordt in 1708 en de werken beëindigd worden in 1730. Men is niet absoluut zeker wie de architect ervan was, maar de hoofdbeuk wordt toegekend aan Willem De Bruyne, die ook op de Grote Markt werkzaam was, en aan de beeldhouwer Henri-François Verbruggen. Nadat de kerk door de Fransen gesloten werd, heropent ze in 1804 en wordt ze een eerste maal gerestaureerd en uitgebreid. Het gebouw, in klassieke barok, is gewijd aan de Maagd Maria en herbergt sinds 1814 een beeldje, oorspronkelijk afkomstig uit het Schotse Aberdeen en daterend van 1625 en dat eerst bewaard werd in de vroegere Augustijnenkerk op het de Brouckèreplein. Dit beeldje wordt verondersteld geluk te brengen bij kansspelen en bij examens, het is maar dat u het weet! In 1970 is de klokketoren de prooi van de vlammen, drie jaar na de rampzalige brand van het warenhuis A l'Innovation dat er juist tegenover lag. De laatste restauraties dateren van 1988.