Sint-Niklaaskerk Brussel

Sint-Niklaaskerk Brussel 2
Sint-Niklaaskerk Brussel 3
Sint-Niklaaskerk Brussel 4

De kerk bestond reeds in de 12de eeuw als lithurgische entiteit. De gotische kerk dateerde uit de 14de/15de eeuw en heeft veel geleden door plunderingen. In 1695 werd ze, zoals vrijwel het volledige centrum, platgebombardeerd. Alleen de kapel en het koor overleefden de verschrikking. Voor de kerk bevond zich eertijds een toren, waarvan de grondvesten waarschijnlijk behoorden tot een wachttoren van de eerste stadsomwalling. In 1367 stortte de toren een eerste maal in, werd heropgebouwd om terug af te branden tijdens de beschieting van 1695. Een vrijwel volledig nieuwe kerk, inclusief een nieuwe toren, verrees rond 1700, en staat er vandaag nog, behalve de toren dan die in 1714 nogmaals instortte, één man en één varken in zijn val meesleurdend. Men hield het toen maar voor bekeken. In het Broodhuis op de Grote Markt staat de houten maquette uit 1715 met het project voor een nieuw te bouwen toren. De kerk werd enkele malen gerestaureerd, een eerste maal in 1804 en een laatste maal in 1956, alhoewel het in 1929 terug eventjes warm werd voor de kerk, toen gemeenteraadslid en architect Fernand Brunfaut voorstelde ze simpelweg af te breken omdat ze het verkeer hinderde. Het kerkje is echter té intiem verbonden met de geschiedenis van de stad, handen af dus.

Vandaag is het een schattig kerkje met enkele belangrijke kunstschatten, waaronder De Maagd met het Slapende Kind, toegeschreven aan Rubens. Boven dit doek werd een kanonkogel ingemetseld, herinnerend aan de beschieting van 1695. Leuk is ook de periode vlak voor 6 december wanneer horden kinderen schietgebedjes - lees bestellijstjes - aan het adres van hun heilige man komen prevelen, maar ook, en dat is nog veel leuker, hun spulletjes van vorige jaren voor het altaar komen opstapelen voor hun minder fortuinlijke leeftijdgenootjes