Sint-Martinusbasiliek Halle

Adres (bij benadering) : Cardijnstraat 1 B-1500 Halle, Dekenaat: Halle, Bisdom: Aartsbisdom

Sint-Martinusbasiliek Halle 0
Sint-Martinusbasiliek Halle 1
Sint-Martinusbasiliek Halle 2
Sint-Martinusbasiliek Halle 3
Sint-Martinusbasiliek Halle 4
Sint-Martinusbasiliek Halle 5

De Sint-Martinusbasiliek van Halle is een gotische kerk die grotendeels gebouwd werd in de 14e en 15e eeuw.

Zowel de buitengevels als het interieur zijn rijkelijk voorzien van beeldhouwwerk, waaronder beelden van O.L.-Vrouw in diverse portalen en beelden van de twaalf apostels in het koor. De kerk bezit bovendien enkele uitzonderlijke kunstwerken zoals een monumentale koperen doopvont van 1466 en een albasten altaarretabel van 1533.

De kerkschat, met een verzameling kelken, kant- en borduurwerk en het Gulden Boek van O.L.-Vrouwbroederschap, is te bekijken in de crypte van de basiliek.

In 1489 bestookten de troepen van Filip van Kleef de stad maar, naar een overlevering ving de Madonna de afgevuurde kanonballen op in haar schoot. In een nis van de basiliek achter dikke tralies liggen de kanonballen.

De stad kwam tot bloei in de 14e eeuw. Haar middeleeuwse welvaart heeft ze gedeeltelijk te danken aan de talrijke bedevaarders die hier een Mariabeeld kwamen vereren dat in 1267 aan de Sint-Martinuskerk was geschonken. De giften van vorsten, godsdienstige broederschappen en eenvoudige pelgrims, maakten tijdens de daaropvolgende eeuwen de bouw mogelijk van een prachtige kerk.

De basiliek is een meesterwerk van de Brabantse hooggotiek en de trots van Halle. De kerk bezit enkele uitzonderlijke kunstwerken waaronder een monumentale koperen doopvont van 1466 en een albasten altaarretabel van 1533. De rijke kerkschat staat te kijk in de crypte, terwijl in de toren een klein klokkenmuseum ingericht was.