Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen

Adres (bij benadering) : Nonnestraat 28 B-2800 Mechelen, Dekenaat: Mechelen, Bisdom: Aartsbisdom

Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 0
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 1
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 2
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 3
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 4
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 5
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 6
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 7
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 8
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 9
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 10
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 11
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 12
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 13
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 14
Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen 15

Het begijnhof in Mechelen ontstond in de loop van de 13de eeuw in de buurt van de huidige Begijnenstraat, tussen de Sint-Romboutskerk en de Dijle. Daar verenigden godvruchtige vrouwen zich in afzondering om samen te leven, vrij van elke kloosterlijke gelofte.
In 1259 kregen ze de toelating om zich buiten de stadsmuren van Mechelen te vestigen.
De godsdiensttroebelen van de 16de eeuw hadden grote gevolgen voor het Begijnhof want uit vrees voor de protestantse troepen werd het Begijnhof in 1577 gedeeltelijk platgebrand en enkele jaren later bij de overname van de macht door de 'Staatsen' volledig geplunderd.
Wanneer de rust was weergekeerd kwamen de gevluchte begijnen terug naar Mechelen, waar ze zich opnieuw binnen de stadsmuren vestigden, eerst een tijdje aan de Keizerstraat om vervolgens de buurt van de huidige Nonnenstraat geleidelijk aan in te palmen.
Reeds in 1596 werd een voorlopige kerk voor het Begijnhof ingewijd.

De bouwrekeningen vermelden eerst de ingenieur-jezuÔet Pieter Huyssens (1577-1637), daarna duikt de naam van de Brusselse hofarchitect Jacques Francart (1582-1651) in de rekeningen op.
Vanaf het voorjaar 1638 werd de kerk ook effectief in gebruik genomen.
Van Lucas Fayd'herbe (1617-1697) neemt men aan dat hij in 1646-1647 de topgevel voorzag van het reliŽf van God de Vader.
Het beeld van de Heilige Catharina in de nis boven de ingang, vaak toegeschreven aan Fayd'herbe, is mogelijk van de hand van zijn leerling Jan-Frans Boeckstuyns (1650-1734).
In 1798, tijdens de Franse overheersing, werd de kerk verkocht maar in 1804 aan de begijnen teruggeschonken.

Het Begijnhof zelf kwijnde in de loop der jaren stilaan weg. Op dit moment krijgt deze stadssite een nieuw elan als beschermd werelderfgoed en is zeer gegeerd als elitaire residentiŽle woonzone.