Sint-Joriskerk Antwerpen

Adres (bij benadering) : Mechelseplein 93 B-2000 Antwerpen, Dekenaat: Antwerpen, Bisdom: Antwerpen

Sint-Joriskerk Antwerpen 0
Sint-Joriskerk Antwerpen 1
Sint-Joriskerk Antwerpen 2

In 1846 weet pastoor Jan Van Cauwenbergh de voormalige kerkgrond, met de nieuwe panden erop, grotendeels terug te kopen. Na de afbraak kan architect Léon Suys uit Amsterdam starten met de heroprichting van een nieuwe, neogotische kerk. De neogotiek was na 250 jaar barok echt wel revolutionair in Antwerpen! Als symbool van een onstuitbaar geloof worden enkele stenen van de voormalige kerk in de muur van de nieuwe ingemetst. Ondanks het ontslag van de architect, is het in 1853 reeds zo ver: de kerk kan worden ingewijd. De vreugde kan niet op wanneer in 1871 de cyclus van de muurschilderingen van Godfried Guffens en Jan Swerts wordt ingewijd door kardinaal Deschamps, met uitvoering van het Drama Christi van Peter Benoit, een romantische compositie, volledig geïnspireerd door de moraliserende wandschilderingen in de Sint-Joriskerk. Al het meubilair en decorum vormen één stilistisch geheel. In die jaren krijgen ook de torenspitsen hun bekroning zodat alle (?) bewoners van het ondertussen uitgebreid parochieterritorium van op afstand zich verbonden weten met hún kerk.