Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg

Adres (bij benadering) : Landsroemlaan 99 B-1081 Koekelberg, Dekenaat: Brussel-West

Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 0
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 1
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 2
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 3
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 4
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 5
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 6
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 7
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 8
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 9
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 10
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 11
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 12
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 13
Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg 14

Was de wens van Leopold II vervuld, dan zou hier een gigantische neogotische kathedraal verrezen zijn naar een ontwerp van P. Langerock. De funderingen werden gelegd, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog moest het werk worden gestaakt. Vanaf 1921 werd dan het ontwerp van Albert Van huffel uitgevoerd, een art deco-gebouw met compacte vormen in baksteenmetselwerk. De hoge koepel is geďnspireerd op het werk van de Wener O. Wagner. Mede door de bijkomende koepeltjes op de toren, koor en transeptsluitingen doet het geheel erg neobyzantijns aan. Hetzelfde geldt voor het interieur met zijn typische interactie van lichte en halfduistere ruimtes. Dat Van huffel ook meubelontwerper was, blijkt uit de gladde afwerking van talrijke interieurpartijen. Op vele plaatsen is het beton bekleed met verglaasd terracotta.