Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot

Adres (bij benadering) : Kardinaal Mercierstraat 17 B-3200 Aarschot, Dekenaat: Aarschot, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Aarschot
  • Fusiegemeente:Aarschot
  • Patroon: Onze-Lieve-Vrouw
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 0
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 1
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 2
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 3
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 4
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 5
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 6
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 7
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 8
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 9
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 10
Onze-Lieve-Vrouwkerk Aarschot 11

Het voorbeeld bij uitstek van de Demergotiek, een variante van de Brabantse gotiek. De plaatselijke ijzerzandsteen gaf de gebouwen een karakteristiek uitzicht maar leende zich slechts in beperkte mate tot beeldhouwwerk. Daarom hebben de meeste zuilen geen kapitelen. Het ontbreken van een triforium is een bijkomend kenmerk.
De bouw van het koor startte in 1337. Ca. 1400 waren transept en schip voltooid. De kerkmuren en de onderbouw van de westertoren hebben speklagen in witte zandsteen. De toren dateert ui de eerste helft van de 15de eeuw. Zijn bovenbouw is volledig in witsteen en de grote peerspits dateert uit 1574. Een laatgotisch doksaal scheidt het vijfzijdig koor van het schip.