Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Adres (bij benadering) : Oude Koornmarkt 21 B-2000 Antwerpen, Dekenaat: Antwerpen, Bisdom: Antwerpen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 0
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 1
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 2
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 3
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 4
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 5
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 6
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 7
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 8
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 9
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 10
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 11
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 12
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 13
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 14
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 15
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen 16

Onregelmatigheden in het grondplan worden mede verklaard door het feit dat de kathedraal rond een oudere - eerst in 1487 afgebroken - romaanse kerk werd gebouwd. Ook de latere verhoging van de koorvloer wijzigde de verhoudingen. De kooroverwelving kwam in 1391 tot stand. Het middenschip, naar ontwerp van Evert Spoorwater, stamt uit dezelfde tijd. Omstreeks 1420 werd begonnen aan de linkertoren op een grondvlakzijde van 9m. IN 1430 volgde het funderen van de rechtertoren, die de grootste moest worden, maar amper half voltooid geraakte. Gedurende die periode werden ook de vier zijbeuken en een gedeelte van het zuidertransept gebouwd. In het midden van de 15de eeuw viel het besluit om het vijfbeukige opzet te verlaten en nog twee beuken méér te bouwen. Het gigantische schip met een totale breedte van 53 meter, was klaar in 1487. Koorsluiting en transkapellen waren reeds in 1468 afgewerkt. Tot het einde van de eeuw werkte M. Keldermans aan de dwarsbeuk. In 1518 voltooide D. de Waghemakere de noordertoren van 123 meter hoogte. De filigraanspits is een absoluut hoogtepunt van Brabantse laatgotiek. In 1523 legde Karel V de eerste steen voor het nieuw werck, een megalomaan uitbreidingsproject dat nooit tot uitvoering kwam. Maar de totale binnenlengte meet nu reeds 118 meter, terwijl de dwarsbeuk 67 meter breedt is, en de gewelven tot een hoogte van meer dan 25 meter reiken. De achtkantige lantaarntoren op de viering kwam gereed in 1535 naar een ontwerp van de Waghemakere. In 1537 werde de kruisbeuk overwelfd.
Op de gewelven bleven interessante laat-14de- en 15de-eeuwse schilderingen bewaard. De bundelpijlers verlenen het interieur een sterk verticalisme. Het klassieke triforium is hier gereduceerd tot een loopgang met lage opengewerkte borstwering.