beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Audomaruskerk Beveren-aan-den-Ijzer

Adres (bij benadering) : Roesbruggestraat 21 B-8691 Beveren-aan-den-Ijzer (Alveringem), Dekenaat: Veurne Westkust, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Veurne Westkust
  • Fusiegemeente:Alveringem
  • Patroon: Sint-Audomarus
Sint-Audomaruskerk Beveren-aan-den-Ijzer 0
Sint-Audomaruskerk Beveren-aan-den-Ijzer 1
Sint-Audomaruskerk Beveren-aan-den-Ijzer 2

Deze kerk werd vermoedelijk opgetrokken omstreeks het midden van de 15de eeuw. Het is een karakteristiek voorbeeld van een gotische hallenkerk in de Westhoek: een driebeukig schip, een transept, driezijdig afgesloten hoofd- en zijkoren en een vieringtoren. Als belangrijkste materiaal werd gele baksteen gebruikt, aangevuld met ijzerhoudende zandsteen, vermoedelijk recuperatiemateriaal van een oudere kerk.
Het interieur wordt geritmeerd door scheibogen die rusten op natuurstenen zuilen met koolbladkapitelen. Het houten tongewelf van de middenbeuk wordt verlevendigd met gebeeldhouwde kopjes.Het traptorentje tegen de zuidelijke transeptgevel is aan de binnenzijde afgewerkt met een geschilderde baksteenimitatie.
De vieringtoren werd in 1779 verlaagd nadat hij door de bliksem werd getroffen.
Bron:Monumentaal West-Vlaanderen van Jeroen Cornilly

Tot het belangrijkste meubilair behoren de neogotische kansel en de altaren, de kerkmeesterbank, lambrisering, het koorgestoelte, de communiebank en een empireorgel.