beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Michiels en -Goedelekathedraal Brussel

Adres (bij benadering) : Sint-Goedelevoorplein 1 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

Sint-Michiels en -Goedelekathedraal Brussel 0
Sint-Michiels en -Goedelekathedraal Brussel 1
Sint-Michiels en -Goedelekathedraal Brussel 2
Sint-Michiels en -Goedelekathedraal Brussel 3

Naast andere bouwmeesters werkten onder meer Jacob van Thienen aan deze kerk. Rond 1300 was het vroeggotisch koor met omgang en aanzet tot drie transkapellen voltooid. De kathedralen uit de Champagnestreek hadden hiermee hun eerste, zij het nog onvolmaakte navolging gevonden. Gedurende de 14de eeuw werden het hooggotisch transept, het driebeukig schip met zijkapellen en de dubbele torenbasis gebouwd. Tijdens de 15de eeuw werd het middenschip afgewerkt en volgde de oprichting van de westgevel met zijn twee torens door J. vander Eycken en J. van Ruysbroeck. De fraaie laatgotische Sacramentskapel aan de noordzijde van het koor kwam tot stand rondd 1540, zuid- en oostkapel volgende in de 17de eeuw.
Binnen contastreren de knoppenkapitelen en de nog massieve opbouw van het koor met de bladkapitelen en rijzige opstand van het schip.