beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentOnze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel

Adres (bij benadering) : Bodenbroekstraat 2 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 0
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 1
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 2
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 3
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 4
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 5
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 6
Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel Brussel 7

Aan deze kerk, een juweel van de architectuur uit de 15de eeuw, werd iets meer dan een eeuw gebouwd (1400-1549). De kerk vertoont een opmerkelijke eenheid van stijl en is de laatst gebouwde belangrijke verwezenlijking in gotische stijl in de hoofdstad. Ze onderscheidt zich van de Franse voorbeelden van vlammende gotiek door haar geringe afmetingen en volgt hierin de vormgeving uit 13de eeuw evenals de lokale traditie. Er zijn muurschilderingen, talrijke andere kunstwerken, glas-in-lood ramen en orgels, naast heel wat kapellen, waaronder die van de militaire gilden, van Saint-Maclou en van Thurn und Tassis (L. Faydherbe 1651).