Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel

Adres (bij benadering) : Rijkeklarenstraat 22 B-1000 Brussel, Dekenaat: Brussel-Centrum

Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 0
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 1
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 2
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 3
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 4
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 5
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 6
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 7
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 8
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 9
Onze-Lieve-Vrouw-der-Rijke-Klarenkerk Brussel 10

De clarissen hadden oorspronkelijk hun klooster nabij de Hallepoort, waar ze zich in 1343 installeerden op uitnodiging van een geldschieter. Dit klooster werd in 1578 gesloopt om de stadsomwalling te kunnen uitbreiden en de zusters kwamen zich hier vestigen, in het klooster van Nazareth, het voormalig eigendom van de "Frères de la vie commune". In de 17de eeuw besluiten ze hun installaties uit te breiden en te vernieuwen, evenals een nieuwe kerk op te richten. In 1665 neemt de bouw een aanvang, naar de plannen van de architect Luc Fayd'herbe (1617-1697). Dertig jaar later wordt het gebouw het slachtoffer van het bombardement van de stad door de Fransen en moet ze herbouwd worden. De orde wordt opgeheven tijdens de Franse bezetting en er worden twee nieuwe straten doorheen de terreinen van het klooster getrokken, de Rijke Klarenstraat en de Sint-Kristoffelstraat. De kerk wordt heropend en vergroot. Tijdens de gevechten van september 1830 diende de kerk als hospitaal voor de gewnden. Op 15 juni 1989 is de kerk het slachtoffer van een zware brand, en sindsdien wordt ze, moeizaam, gerestaureerd. Onder meer de orgels zijn definitief verloren. Tegelijkertijd werden er opgravingen uitgevoerd die resten van het oude klooster blootlegden.